Mit teszel, ha… ?

Ezen blogbejegyzésünket azoknak szánjuk, akik jelenleg még csak kedvtelésből fotóznak, de a jövőben fotós vállalkozóként szeretnének dolgozni. Noha Fotográfus OKJ képzésünk (amely felnőttképzési kereteken belül 2020-ban kezdhető el utoljára) a kezdőkön kívül a magasabb szintű tudással igen, de hivatalos végzettséggel még nem rendelkező fotósoknak is ajánlott, jelen írásunk kezdő fotósoknak szól.

Mit teszel, ha megkér a barátod, hogy készíts róla egy jó fotót, amelyet felhasználhat a Linkedin profiljába?... Odaállítod egy fehér fal elé? Műterembe mész vele? Vagy visszadobod a labdát, és csináltatsz vele egy jó szelfit?...

Valószínű, hogy barátod azért kéri ezt tőled, mert nem csak “valamilyen”, hanem profi képet szeretne. Manapság egyre fontosabb, hogy az embernek jó portréfotója legyen a Linkedin-en. Egyetlen fotó is befolyásolja az ítéletalkotásban azokat, akik megnézik az adott profilt. A fotó sok mindent elárul: Látszik, hogy mennyire gondos, megbízható, rendszerető az egyén - vagyis nagymértékben kihat a jövőjére az az egyetlen fotó.
Éppen ezért nem lesz mindegy, hogy milyen fotót készítesz a barátodról.

Mit vegyél figyelembe, amikor elkészíted a fotót?


A háttér

Alaphelyzetben fehér vagy szürke háttér ajánlott. Figyelj arra, hogy semmiképp ne válassz “mintás”, mozgalmas hátteret, amely elvonja a figyelmet. Ha ezt túl unalmasnak találod, akkor a portréalany szakmájának megfelelő hátteret is választhatsz: Egy megfelelő irodai vagy utcai háttér is jó lehet. Persze mindig az adott szakma dönti el, hogy milyen lehetőségeid vannak.
Egy biztos: Mindig gondolj arra, hogy a fotón a végső benyomás számít. Bármennyire is “profi” egy fotó, ha a koncepció és hatás nem szolgálja a célt, akkor a fotó mégsem megfelelő.

Minőség

Profi fotósok szerint csak profi gépekkel lehet profi eredményt elérni. Ez természetesen igaz. De mit lehet tenni, ha még nincs pénzed profi felszerelésre?
Egy biztos: Bármennyire jók a legújabb mobiltelefonok, ha megteheted, akkor legalább egy belépő szintű fényképezőgépet próbálj beszerezni és megismerni. (Megjegyzés: Manapság a legolcsóbb digitális gépek is nagyon magas megapixel értékekkel bírnak. Mindazonáltal, a megapixel érték nem a legfontosabb minőségi tényező.)
Bár az interneten a fotók felbontása mindig alacsony, de a minőség akkor is látható.
Ha nincs is drága felszerelésed, sokat tudsz korrigálni, ha megfelelő fényben vágtok neki a feladatnak.

Fények

Rossz megvilágítás, nem megfelelő helyszín-/pozícióválasztás könnyen elronthat egy egyébként jó kompozíciót.

A természetes (vagy ahhoz hasonló) fény mindig jobb, mintha vakut használnál. Ha nincs lehetőséged stúdióban fotózni, akkor némi kísérletezéssel meg lehet oldani, hogy ne legyen “lapos” a kép, amely egy vakus fotó esetében sajnos fennálló veszélyforrás.

A fotós nem csak fotós. Legyél tanácsadó és “stylist” is egyben!

Figyelj arra, hogy fotóalanyod a szakmájának megfelelően öltözzön fel. Ne félj tanácsot adni. Ehhez persze előtte nem árt kicsit utánaolvasni, hogy az adott szakmában milyen íratlan szabályok uralkodnak…

Figyelj a fotóalany hajára (férfiaknál is!) és ha hölgyről van szó, akkor a sminkjére is.

Nem kell szakértőnek lenned. Figyelj saját érzéseidre, amikor visszanézed a fotót, és hallgass a megérzéseidre is. A fotó mindent másképp ad vissza. Segítsd a fotóalanyt, hogy a lehető legjobb benyomást keltse a képen.
És persze nagyon fontos, hogy bármilyen tanácsot is adsz, mindig ügyelj arra, hogy finoman “terelgesd” a portréalanyt, és semmiképp se sértsd meg, amikor tanácsot adsz neki!

Arckifejezés

Talán az egyik legnehezebb feladata a portréfotósnak, hogy az adott célnak megfelelő arckifejezést “odavarázsolja” az alany arcára.

Ez bizony nem könnyű. A legtöbb ember feszültté válik, ha fotózzák. Ennek feloldására minden fotósnak saját “technikája” van. Fontos, hogy kísérletezz, “mozgasd” a portréalanyt, beszélj hozzá, esetleg tedd fel kedvenc zenéjét. Találjátok meg együtt a megfelelő mosolyt, arckifejezést.
Azt ugye nem kell hangsúlyozni, hogy mennyire más arckifejezés kell egy Linkedin profilba, mint a Facebookra…

Összegzés

Még egy látszólag egyszerű, egyetlen Linkedin profil fotó elkészítése is sok gondolkodást, előkészítést igényel. Fontos a technikai és szakmai tudás, de sok más ismeret is szükséges hozzá.

Ha érdekel, hogyan lehetsz profi fotós vállalkozó, nézd meg Fotográfus OKJ-s képzésünket.