Jegyesfotózás - avagy a fotós személyisége

A jegyesfotózás a fotográfia egyik - aránylag - könnyebben és egyúttal legnehezebben elsajátítható szakterülete.
Erre nyilván többen felhúzzák szemöldöküket: "Hogy lehet ilyet mondani, hogy könnyű???"... Olvass tovább, és elmondjuk, hogy miért gondoljuk ezt.


A jegyesfotózás - elméletben - közel áll az esküvőfotózáshoz, legalábbis abból a szempontból, hogy ugyanaz a pár a fotózás alanya. Egy dologban viszont nagyon különbözik az esküvőtől a jegyesfotózás: míg egy esküvőnél a pillanat valóban megismételhetetlen (vagyis nem hibázhatsz!), addig jegyes fotózás esetében - ha nem is korlátlan mértékben -, de sokkal több idő áll rendelkezésünkre, hogy a megfelelő stílusú fotókat elkészítsük. Vagyis abból a szempontból könnyebb a helyzet a fotós számára, hogy nem csak egyetlen pillanatot kell elkapni, amely ha elmúlt, akkor “eső után köpönyeg”...

A fotós technikai tudása természetesen itt is alap ugyanúgy, mint bármely fotózási terület esetében. Amelyről viszont talán kevesebb szó esik általában, az a fotós személyiségének fontossága.

Egyike a legnehezebb feladatoknak megtalálni a megfelelő helyszínt, környezetet. Sokan esnek abba hibába, hogy jegyes fotózáshoz egy népszerű vagy akár giccsesnek is mondható helyszínt választanak mindössze azért, mert az “olyan szép” vagy “olyan romantikus”. (Szerencsére egyre többen választanak rendhagyó helyszíneket jegyesfotózáshoz.)

A fotós személyisége

Akkor lesznek fotóink "élők" és emlékezetesek akár több év távlatában is, ha a fotózás előtt elbeszélgettünk a jegyespárral, megismerjük őket, és szinte azonosulunk velük.

Amikor jó és hatásos jegyesfotókat látunk (amelyeket mások készítettek), szinte fel sem merül bennünk, hogy mennyire nehéz lehet a pároknak spontánul viselkedni a kamera előtt. Itt is elsődleges fontosságú a fotós személyisége és kommunikációja.
A fotósnak pontosan tudnia kell - sokszor csak megérzéseire hallgatva -, hogyan tudja úgy irányítani a jegyespárt, hogy a lehető legigazibb, legidőtállóbb és egyben leghatásosabb fotók szülessenek.

A fent felsoroltak természetesen csak töredékei mindannak, amellyel egy fotósnak rendelkeznie kell, ha jegyesfotózásról van szó, de fontos leírni, hogy a jegyesfotózás sokkal inkább az “emberről” szól, mint pl. eseményfotózás esetében (az épületfotózásról nem is beszélve).

Azt sajnos nem ígérhetjük, hogy Fotográfus OKJ képzésünkön a kommunikációs eszközök teljes tárházát megtanítjuk Neked, mivel a képzés keretében a technikai tudást kell elsődlegesen átadnunk. Ráadául a képzés során sok egyéb fotózási területtel is megismerkedsz, s ezek mindegyike külön szaktudást igényel.

Azért is fontos a fotózás egyéb ágaival is megismerkedni, mert bár mint kezdő fotósnak, biztosan vannak elképzeléseid arról, hogy a képalkotás miért vonz, a képzés során olyan impulzusokat kaphatsz, amelyek által új ötletek is jöhetnek, és a fotográfia más területeivel is szívesen foglalkoznál intenzívebben.

Sőt... ha utólag kicsit "megbolondítanád" a fotóidat, akkor Photoshop tanfolyamunk is érdekelhet :-)