Fotózás: Tudtad-e?...

Néhány érdekesség a fotózásról: Ugye mennyire természetes, hogy ha szeretnénk megörökíteni valamit, akkor csak előkapjuk a telefont, és már kész is a fotó?... De vajon tudod-e, hogy mikor készült az első színes fotó?

A színes fotózás technológiáját 1855-ben James Clerk Maxwell skót fizikus találta fel, és az első színes fotót Thomas Sutton készítette 1861-ben.

Néhány évvel később, 1877-ben már az alábbi, meglepően jó minőségű fotó született Louis Ducos du Hauron által:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Duhauron1877.jpg
A képen: Agen látképe látható a St. Caprais katedrálissal.

Fekete-fehér fotókat már korábban is készítettek, de ezeket gyakran még kézzel színezték. Színes filmek már 1907-től léteztek, de a szélesebb közönség csak 1935-től juthatott hozzá. Természetesen ezzel nem azt mondjuk, hogy olcsó is volt...
Ha belegondolunk, akkor még néhány évtizeddel ezelőtt is a fekete-fehér fotózás rendkívül általánosan elterjedt volt, nyilván a filmek ára erősen közrejátszott abban, hogy mennyire volt népszerű egy adott film.

A digitális gépek korában már nem törődünk ezzel: korlátlan számban lőhetjük a képeket, de vannak helyzetek, amikor ennek ellenére egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire "profi" a fotós: Ahol a pillanatot kell elkapni, ott bizony nem lehet hibázni. Akár sportfotózásról, akár pl. esküvő fotózásáról legyen szó, csak gyakorlattal, és megfelelő tudással lehet színvonalas fotókat készíteni.

Ha érdekel fotográfus OKJ képzésünk, olvass róla többet itt 
Ígérjük, hogy nem a régi technológiákat kell használd... :-)